od Julietta v 10 dub 2014, 12:09
Černé BMW hladce klouzalo ulicemi noční Prahy. Za jeho tmavými skly vysvětloval od volantu Andreas poničenému Hansovi: „Telefon toho zabijáka obsahuje několik zpráv od jeho zaměstnavatele. Ten používá velice zvláštní způsob maskování před odposlechy, tak zvláštní, že znám jediného člověka, který tak píše. Je to bývalý policajt, vlastně ho můžeš znát, před devíti lety vedl proti mně a vůbec podsvětí válku. Josef Stárek. Prohra ho stála kariéru, a tak se stáhl. Vypadá to, že se rozhodl vyrovnat staré účty, protože si chce prohlédnout mojí mrtvolu. Nad ránem bude čekat tvého přejetého ex-kamaráda na jednom opuštěném staveništi. Odvezu tě do nemocnice a pošlu tam svoje lidi.“
„Ne, jestli ho někdo dostane, budu to já.“ ozval se ze zadního sedadla Hans. Rukou si přidržoval mokrý obklad na čele.
„V tomhle stavu? No dobře, povolám jen zálohu pro všechny případy. Můžeš použít tu pušku, co zůstala v kufru.“
„Za to, co udělal, mu vytluču mozek z hlavy. Holýma rukama a sám. A jestli mi v tom budeš bránit, můžu tě ještě zastřelit.“
„Čím? Tvoje devítka skončila v tunelu.“
„Zbyla mi ještě brokovnice.“
„No jak myslíš,“ vrtěl hlavou nevěřícně Andreas, „najdu místo, kde si do té doby můžeme odpočinout. Pár hodin spánku se nám bude hodit.“
Chvíli před rozedněním tak stálo černé BMW mezi hromadou štěrku a horou písku. Podle domluvy dorazil zavalitý muž v tmavém kabátu a otevřel kufr. V něm opravdu uviděl tělo Dona Andrease, ale překvapivě živé a navíc s namířenou brokovnicí.
„Jen žádné prudké pohyby a ruce ať na ně vidím, Josefe Stárku!“ pravilo nekompromisně.
Adresát vykulil oči a pak kufr prudce zabouchl. Zevnitř se ozvala řada nadávek.
„Znám tě, Andreasi, dost dlouho na to, abych věděl, že nejsi na mačkání spouště,“ pravil ledově. „Dyť za celou tu dobu jsi musel zabít kolik… jednoho člověka? A protože na to máš vždycky někoho, nech si poradit – jestli uvnitř vystřelíš, odražené broky z tebe nadělají sajrajt.“
V ten moment se vynořil Hans a nelítostně zaútočil. Jeho oběť ale na naleštěném povrchu auta spatřila pohybující se odraz, takže kovová tyč místo hlavy zdemolovala jen plech vozu.
„Tak co – poznáváš mě?“ zařval chlap s tyčí. Stárek si všiml, že tazatel je od krve, s řadou podlitin a očividně nepříčetný.
„Petr Kosejček, krycí jméno Hans Schubert, ochrana svědků,“ ustupoval Stárek před útočníkem. „Ale taky bys měl bejt mrtvej.“
„Fajn, to stačí,“ napřáhl se Petr, ale v ten okamžik dostal do obličeje dávku nějakého spreje. Oči začaly příšerně slzet a pokusy vytřít ten sajrajt rukama moc nepomáhaly. Zařval něco sprostého na adresu Stárkovy matky a pokusil se ho pronásledovat. Ten ale využil příležitost k útěku. Kosejček zaslepeně vběhl do jakéhosi rozestavěného sklepa, kam tušil zmizet svou oběť. Ve tmě viděl jen mžitky. O něco zakopl a v okamžiku, kdy vstával, ucítil, jak mu cosi ostrého projelo mezi žebry. Vychrchlal něco, co musela být jeho krev, sevřel tyč a vší zbývající silou zaútočil tam, kde tušil kořist.
„Byl jsem zvědavý, který z vás dvou se vrátí,“ pronesl Andreas s cigaretou v koutku úst a vykročil vstříc přicházejícímu muži. Ten vypadal příšerně, kulhal, z rozseknutého čela mu prýštila krev a levá ruka visela bezvládně, nejspíš zlomená. Opíral se těžce o kovovou hůl, ale ta teď s tupým zvukem dopadla na zem a místo ní sáhl po zkrvaveném noži.
„Měl jsi utéct, když ses dostal ven,“ sípal Stárek.
„Nemohl jsem. Příliš mnoho otázek,“ rozhodil ruce Don. „Chápu proč mne, ale proč zrovna on?“
„Tobě to fakt ještě nedošlo? Asi stárneš…“ Stárek se zastavil krok od bosse a překonal záchvat astmatického kašle. „Tohle není o nějaké pomstě. Cílem je zničit celé podsvětí. Ty seš jen ta cihlička, kterou když odstraníme, tak… jako domeček z karet. Zbytek struktury se zničí sám v boji o moc, když tam nebudeš ty, abys řídil kdo proti komu… jako vždycky.“
„Myslím, že mě přeceňuješ, v tomhle přece nejedu sám.“
„Měls vidět, jak se na vás vrhli. Tři podniky lehly popelem jen za tuhle noc.“
„No dobře, proč ale on?“
„Musel to být někdo zevnitř, jinak by mohlo dojít k tomu, že se naopak všichni spojí a půjdou po komkoli, kdo tě oddělal, a tvá mafie s Juliettou z toho vyjde ještě silnější. Nejlepší část je, že teď po všech letech, tě nakonec dostanu do hrobu já.“
„Počkej přece, ať ti šéfuje kdokoli, dám ti trojnásobek… ne pětinásobek toho, co ti nabídl!“
Stárkovi se po obličeji rozlil ublížený výraz.
„Jak dlouho se známe Andreasi? Tohle není o penězích. Dokonce to ani není osobní. Vy jste v tomhle městě škodná a váš čas skončil.“ Stárek napřáhl nůž k bodnutí.
„Tak teď už vím vše, ale měl by ses zeptat ty.“ couvl o krok Andreas. „Ptej se, jak jsem se dostal z kufru auta?“
„Cože?! Co to meleš? Tak jak?“
„Někdo mi musel pomoct. Zeptej se ještě na tohle, co bylo ještě v tom kufru?“
Než se jeho sok zmohl na odpověď, ukázal na něj jedním prstem a prozradil: „Snajperka.“
Následující události se odehrály bleskově po sobě, ale v tomto pořadí. Stárek vytřeštil oči a pokusil se pohnout. V tom se bývalý policajt změnil na mnoha místech v krvavou šmouhu. Teprve potom se ozvala řada výstřelů. Nakonec si Don bílým kapesníčkem setřel z obličeje několik stříkanců krve.
Než se k němu Julietta s Nortonovou mohutnou odstřelovací puškou dostala, stihl si zapálit další cigaretu. Hlavou pokynul k tomu, co zbylo z poldy: „Nechci ti do toho mluvit, ale myslím, žes to trochu přehnala. Jedna rána mohla stačit.“
„Hele, to ta armádní snajperka. Nezjistila jsem v té rychlosti, kde se vypíná střelba dávkou. Ale dostal nakonec jen to, co si zasloužil. Pošlu sem Wolfa, ať ho odklidí. Mezitím tě dostanem někam stranou. Na ulici už zuří úplná válka. Po zprávě o tvé smrti se na nás vrhli všichni grázli z okolí. Až někdy zase umřeš, udělej to prosím v tichosti. Přidělal jsi mi tím spoustu problémů.“
„Však nás z toho nějak vysekáš, tím jsem si jist. Ale ještě je jedna záležitost, kterou tady musím dokončit.“
Petra našel Andreas v louži krve v temném sklepení. Kupodivu ještě dýchal, i když mu mnoho nezbývalo. Závažnost a množství bodných ran spojené se ztrátou krve zhodnotil jako očividně smrtelné.
„Bože, ten tě zřídil…“
„Naběhl… jsem mu… Dostals… ho?“ vyrážel přerývaně Petr.
„Jo, dostal, co si zasloužil.“
„Ah, dobře…“ zavřel oči Petr. Chvíli to vypadalo, že chce ještě něco dodat, ale hlava se mu svezla na stranu. Don si všiml, že je v temné místnosti sám s mrtvolou. Na to, v jakém byla stavu, vypadala velice spokojeně.
„Taky nechám odklidit,“ ozvala se od vchodu Julietta.
„Hm, ne. Skončil jako nebezpečný šílenec, ale byl to jeden z našich. To jediné, co pro něj teď můžeme udělat, je, že ho vrátíme k jeho ženě a dítěti. Myslím, že aspoň to si zaslouží.“
„Dobře. Čas na zachraňování staříků pro dnešek končí. V ulicích mě čeká pouliční válka, která se sama nezorganizuje. Nemáme v okolí nějaké dobré místo na snídani?“
Poslední kapka dopadne 14. dubna